Citroen Xsara – İnceleme ve Dikkat Edilecek Sorunları

Uzun bir aradan sonra sonunda yeniden yazmaya karar verdim. Ama bu süre zarfında aracımı değiştirdim ve hiç bir bilgim yokken tamamen şans eseri Citroen Xsara 1.4 HDI aldım. Bazı sorunlarını aldıktan sonra öğrendim ve hemen hemen hepsini çözdüm.
Bu yazı dizinde yaptıklarımın hepsine yer vereceğim. Fakat Aracım 1.4 HDI motorlu olduğu için ağırlığımız maalesef benzinli motorlar olmayacaktır. Genel konularda yapılan işlemlerin uyumlu olup olmadığı konusunda bilgi vereceğim.
Öncelikle Xsara genel olarak 2 farklı versiyonda üretilmiştir. X1 olarak kısaltılmış olan Xsara 1 (1997-2000) ve X2 olarak kısaltılmış olan Xsara 2 (2000-2005). Her 2 kasanında uyumlu olan parçaları olsada genel görünüşlerinde de farklılıklar mevcuttur. Mesela X1 farkları ince ve uzundur. Ama X2 de daha büyüktür. Piyasada pörtlek far diye söyleyenler duyarsanız X2’den söz ettiğini anlayabilirsiniz.
Her arabada olduğu gibi kronik sorunları olsa da fiyatına göre gayet konforlu bir aile aracıdır. Ama almadan önce kesinlikle dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu yazıda özellikle bu dikkat edilecek noktalara değinmek istiyorum.
İnceleme konusunda çok yazmayacağım. Youtube üzerinde bulunan bir video gerekli tüm bilgileri paylaşmış. Bilgi almak isteyen arkadaşlar direkt videoyu izleyip yazımıza geri dönebilirler.
Bir araba alırken her zaman standart bakılması gereken yerleri mutlaka vardır. Bir çoğumuzun teknik bilgisi yeterli gelmediğinde alınacak arabayı ustaya ya da expere gösterir ve ona göre karar veririz. Ama her arabanında kendine özel kronik sorunları ve dikkat edilmesi gereken yerleri olduğu için öncesinde çevrenizden, ustalardan bilgi alabilir veya internet üzerinden yapılacak bir araştırma ile bilgi sahibi olabilirsiniz.
En değerli bilgi her zaman arabayı kullanmış olan kişilerin tecrübeleridir. Benim gibi paylaşmayı seven kişilerin yazıları, videoları adeta altın değerindedir. Mutlaka faydalı bilgiler barındırırlar.
Ben araba alırken 3 kritere dikkat ederim.
- Kaporta Düzgün mü ? (boya , değişen takındım yoktur)
- İç Trim aksamları, Motor ve Mekanik Düzgün mü ?
- Elektriksel sorunları neler ?
Xsarayı alırken 3 kritere baktım ve arabayı aldım.
Açıkçası Xsara için araştırma yapmadım ama genel bilgim ve kişisel kriterlerimi karşılamasından dolayı almayı tercih ettim.
Şimdi maddeler halinde Xsara alırken nelere dikkat edeceğimize bakalım.
1- Hararet Sorunu
Xsara’ larda genel olarak hararet sorunu vardır. Sanayi ustaları Xsara’ nın teknolojisini henüz anlamadıkları için alakasızca müdahale edip bu sıcaklık seviyesi normal deyip gönderiyorlar. Ama bir çok Xsara 100 derece üzerinde çalışır. Sebebi çok farklı şeyler olsa da mutlaka alırken hararet durumunu sorun ve mümkünse test edin.

2- Ayna Kumanda Kontrol Düğmesi Sağlam mı ?
Xsara’larda kanayan en büyük yaralardan birisi Ayna Kumanda Kontrol Düğmesidir. Genelde elle tutulan yerleri kırılır ve kaybolur. Farklı versiyonlarda farklı kumanda düğmeleri üretildiği için birbirlerine uymazlar. Ama işi bilen biri farklı arabanınkini uyarlayabilir. Tabi uğraşmak isterse.
Genelde satılan kumanda düğmeleri pahalıdır. Aliexpress gibi yurtdışı alışveriş sitelerinden temin ederseniz daha uyguna gelecektir. Fakat sizinkinin hangi tipte ve özellikte olduğunu bilmeniz gerekiyor. Mesela katlanır ayna olanlarda farklı, tek sağ ayna hareketli olanlarda farklı, X1 ve X2 lerde farklıdır.

3- Orta Konsol Kol Dayama Kapağı
Orta konsolda bulunan kol dayama kapağının bağlantısı çok zayıf olduğu için zamanla kopar ve kapak kaybolur. Kayboldu ise bulması zordur. Çıkmacıları gezmek ve bulmak şans ve zaman işidir. Kimisi yapıştırıcı ile yapmaya çalışmış ve her yeri yapıştırıcıya bulaştırmış olabilirler. Kapak elinizde ise bir şekilde tamiri mümküdür. Bazı arkadaşlar üniversal kolçak alıp bir şekilde takıp kullanıyorlar.

4- Orta Havalandırma Izgarası
Orta Izgara çok sorun olan bir parçadır. Telefon tutacağı takıldığı için genelde kırılır. Kolay bulunmaz ve kozmatik görüntüsü kötüdür. Çıkmacılar dışında bulmak zordur.


5- Torpido Kapağı ve Sağ havalandırma Izgarası
Torpido Kapaklarının açma mandalları genelde kırılır. Tamiri zordur ama duruma göre eldeki parçalar tamir edilebilir. Çıkma bulabilirseniz komple değiştirmek gerekmektedir.
En büyük sorunlardan bir diğeri ise sağ havalandırma ızgarasının kırık olmasıdır. Piyasada sıfırı olmadığı için çıkmacılara düşünce çok hızlı elden çıkan bir parçadır. Eğer arabanızdaki sağlamsa başkasının kurcalamasına izin vermeyin. İnternette bu parça üzerinden insanları dolandıranlar bile var. Aman dikkat edin.


6- Dörtlü Düğmesi
Xsara’larda farklı soket tiplerine sahip dörtlü düğmesi kullanılmış ve piyasaya yeterli miktarda sürülmemiştir. Bir çoğunda kırıktır veya çalışmamaktadır. Bulunabilirliği düşük olduğu için alacağınız arabada mutlaka düğmenin yerinde olduğunu ve çalıştığını teyit edin. Üzerine çalışma yapmadım ama farklı arabalarınkinden uyarlanabileceğini düşünüyorum.

7- Motor kapakları
Motor Kapakları X2 modellerinde motorun sağında ve solunda mevcuttur. Piyasada bulabilirsiniz ama fiyatları yüksektir. Alacağınız arabada mevcut olması sizin için avantaj olacaktır.

8- Elektriksel Sorunlar
Xsara üretildiği dönemlerde otomobillerde CANBUS iletişim altyapısı kullanılmaya başlanmıştır. Elektronik alt yapının kullanılması konusunda Xsara öncülerden denilebilir. Bir çok arıza genelde elektronik olarak ortaya çıkar. Karmaşık yapısı yüzünden sanayideki ustalar genelde bu arabalardan uzak durdukları gibi insanlara kötü referans olurlar. Bir çok yaşanan sorunlar sigorta kutusundan ve soketlerdeki oksitlenmelerden kaynaklıdır.
Alacağınız arabada Elektriksel sorunlar görürseniz genelde Soket bağlantıları yada motor kısmındaki sigorta kutusundan kaynaklıdır.

9- Çocuk Kilidi Kapakları
Kolay çıkan bir parça olduğu için kolay kaybolur. Arka kapılarda bulunurlar ve üzerinde çocuk kilidi kapağı için kırmızı bir mekanik gösterge bulunmaktadır. Çocuk kilidinin açık olup olmadığını gösterir.
İlaveten tam dış tarafında bulunan plastik kapağa da dikkat edin. Yoksa bulması zor parçalardan birisidir.

10- Ön Kapı cebi Kapakları
Sanırım üretiminden ve malzemesinden kaynaklı olduğu için bu kapaklar zamanla çok kötü duruma gelmektedir. Tamiri mümkün olabilir ama genelde yaptırmazlar ve öylece kalırlar.

11- Hoparlör Kapakları
Yerinden kolay çıktığı için kolay kaybolurlar. Araba alırken kontrol etmekte fayda var. Bulması zor olabilir.

12- Kalorifer Peteği
Sanırım en büyük sorunlardan birisi içerideki kalorifer peteğinin su sızdırmasıdır. Malzeme sorun değil ama işçilik çok ağır bir işlem. Genelde bu işi oto elektrikçiler yapıyor. Komple torpidonun sökülmesi gerekiyor.

13- Torsiyon Sorunu
Xsara’lar torsiyonlu arabalardır. Avantajları olsa da en büyük dezavantajı torsiyon bilyelerinin bozulmuş olmasıdır. Arabaya arkadan bakınca tekerlekler alttan dışarı çıkık şekilde gözükür ve üstten içeriye sürtme yapar. İlaveten araba çukurlara girdikçe ses yapar. masraflı bir işlemdir. Usta torsiyonu söker tornacı tamir eder bilyeleri değiştirir ve tekrar toplanır.

14- Ön Konsol Çerçevesi
Xsara’larda maalesef torpido çerçevesi sorunlu bir malzemedir. Kırıldığında onarılması zor olan ve kozmetik olarak kötü görünmesine sebep veren çerçevenin bulunması da zordur. Aldığınız arabanın çerçevesine mutlaka bakın.

15- Ön Panjur ve Citroen Armaları
X2 için Ön Panjur üzerindeki armaları bulmak zordur. Genelde piyasadaki çoğu Xsara’da armalar yoktur. Arabaya bakarken bunu da mutlaka göz önünde bulundurun.

16- Kapı Dış Açma Kolları ve iç Kapı Açma Kolu Çerçevesi
Kapı açma kolu kırık olabilir. Alırken dikkatli olun. bulunabiliyor ama yan sanayiler yakın zamanda kırılıyorlar. Aynı zamanda iç kapı kolundaki açma kolu çerçevesi de kaybolmuş olabilir. Bulması zor olacaktır.

Burada en çok karşılaşabileceğiniz sorunları belirtmek istedim. Arabayı almak için incelerken bunları göz önünde bulundurun. Bazı sorunları pazarlık amaçlı kullanabilirsiniz.
Yaşadığınız sorunları ve ilave etmek istediklerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.
Telegram Kullanan Arkadaşlar Grubumuza davetlidir.
https://t.me/xsarapaylasim
Başka bir yazıda görüşmek üzere..
Sercan TEK
Emeğinize sağlık hiç bir detayı atlamamışsınız
Bende de 99 model X1 var 2 yıldır kullanıyorum 1 defa olsun yolda bırakmadı bakımlarını yaptığınız zaman hiç bir araç sizi yolda bırakmaz. Ben aracımı alırken acemiydim. İlk arabam xsara oldu. Aracımda bir çok problemi sanayiye gitmeden kendim çözdüm diyebilirim. Yazıda bence kilometre sayaçlarından da bahsetmelisiniz çünkü bu da kronik bir sorun. Özellikle x1 de akü boşaldığı zaman, akü kutup başları sökülüp takıldığı zaman veya akü değiştirildiği zaman motor devir ve kilometre hız göstergesi kafayı yiyor kimine göre kilometre fazla eksik gösteriyor kimine göre devir saati fazla veya eksik gösteriyor. Ama çözümü kolaydır. Eli tornavida tutan kişi kendisi yapabilir. Sorsanız bir daha bu arabadan alır mısın diye evet alırım çünkü hem konforlu hemde kuş ve Renault araçlarına göre çok çok uygun. Hangi arkadaşım ön yargı ile davrandıysa şoför koltuğuna oturtup tur attırdım hepsinin de yüzü kızardı bu arabanın bu kadar konforlu ve rahat olduğunu bilmiyordum dediler. Bana göre araç kupası düzgün şaselerde direklerde bişey yoksa sorun yoktur. Motor her türlü halledilir. Kendi aracımla 170 bastım bana mısın demedi ne savruldu ne de zorlandı devam etseydim daha da gidiyordu ama korktuğum için basmadım yeter dedim. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür eder keyifli ve kazasız sürüşler dilerim.
Tüm sorunlara detaylıca temas etmişsiniz elinize sağlık teşekkürler.