Fiat Uno – Follow Me Home Modülü

Henüz arabam yokken çevremdeki araçlarda ilgimi çeken bir özellik olan Follow me home modülünü uygulama kararı alınca araştırmalara başlamıştım. Başlarda mikro denetleyici kullanmayı düşündüm fakat herkesin mikro denetleyiciye kod yükleyip uygulamaya geçmesi problem olur düşüncesi ile zamanlayıcı entegresi olan NE555 ile bir devre tasarladım. Turn Off devresi mantığında devreyi kurunca istediğimi elde ettim.
Turn Off devresinin değerlerini hesaplamak adına aşağıdaki programı yazmıştım.
https://www.sercanca.com/free-pascal-555-icin-turn-off-suresi-hesaplama/
Devreyi ISIS ortamında denemeye kalkarsanız sorunlu olarak çalışacaktır. Devreyi yaparken Hem negatif hemde pozitif tetikleme alacak şekilde tasarladım. Bu sayede arabanızda kapılar kapanınca veya açılınca alacağınız tetik sinyaline bağlı kalmayıp uygun şekilde bağlanılabilir. Çıkış rölesine bağlanacak olan herşeyi sürebilirsiniz. Kendi aracımda far rölesine bağlı olduğu için uzaktan kumanda ile arabayı açıp kapattığımda farlar ayarladığım süre kadar yanmaktadır.
Süre ayarı POT ile 5-30sn arasında ayarlanabilir. Fakat 10sn olması yeterlidir. Fazlası Akünüzü zayıflatabilir. Aynı zamanda kontaktan alınacak olan tetikleme sinyali sayesinde farlar yanıkken kontak açılırsa devremize gelen enerji kesildiği için çıkış rölesi konum değiştirecek ve farlar sönecektir.
Arabanızda merkezi kilit kontrol yada alarm sistemi var ise buralardan kilitlenme sinyalini alabilirsiniz. Kendi aracımda sirenden tetik aldım. Bu sayede her siren öttüğünde modül devreye girmektedir. Kötü yanı alarm bağırdığında da farlar yanıyor. (:
Eğer benim gibi bağlantı yapmak isterseniz aşağıdaki şemayı uygulayın. Fakat eğer far rölesine bağlarsanız arabanın kumanda konsolundan gelen tetikleme kablosuna seri diyot bağlayarak uygulayın. Yoksa sistem çalışınca gösterge lambaları da yanacaktır.
Devreyi yaptığınızda mutlaka kısa devre durumuna karşı yalıtımını sağlamanız gerekmektedir. Boş bir kutu veya ısı ile daralan makaron kullanabilirsiniz.
Modül ile far rölesi gibi yüksek akım çeken birşey sürecekseniz araya mutlaka röle koymanız gerekmektedir. Aksi halde modül üzerindeki rölenin kontakları yapışıp kalacak ve çalışması sırasında tutukluk yapacaktır.
Bağlantı şemasındaki turuncu kablolar dikkat etti iseniz iki adet bulunmaktadır. yerleri değişsede size sorun çıkartmayacaktır.
Son olarak 2013 yılında yaptığım uygulama halen çalışmaktadır. aşağıda çalışma videosu bulunmakta.
Projenin Proteus dosyalarını buradan indirebilirsiniz : Follow me Home proje dosyalari
Hazır modül alırsanız inceleme yazısını mutlaka okuyun.
Teşkkürler direk kolun oradaki kablolara girceğin ufak bir tasarım yaptım şuan bakalım musait bir andan takmayı deneyeğim sizin yaptıgınız gibi yapmayı düşünüyorum sensöre gerek yok bence zaten yanacagı 30 sn
Mümkünse mcu kullanarak yapın derim. 12f675 ile kolayca yapılabilir.
Hocam merhaba bu işlerler için role yerine sadece npn bir transistör ile tetileme yapsak olmaz mı? Bende kendime aracıma yapma düşünüyorum. Kendi araçım toyota auris far kolunun altındaki soketi kontrol ettiğimde yeşil kablonun parklar mavi kablonun sisler oldugunu farkettin bunlarda 12v vardı. Kolu cevirmemle bunları gnd çektiğini anladım şimdi 2 tane npn transistörle kolun altındaki sokete yeşil kabloyu gnd çeksem olmaz mı role kullanmama gerek varmıdır
Doğru değerlerde kullanırsan olur. Ama role olunca farklı güçteki sistemleri tetikleyebilirsin. Daha universal olur. Her arabada rahatça kullanılır. Ama kendi arabana göre birsey tasarlayabilirsin.
Abi kullandıgın malzemeleri detaylı yazarmısın kaç parça malzeme var
Bu devredeki kullandığınız elektronik elemanların neler olduğunuda yazarsanız tam olacak. Örnegin röleler kac A veya kondanstör 220 uf kaç volt ?
Dirençler Çeyrek Watt, Kondansatör 35V 220uf kullanmıştım.
RL3 Rölesi : HKV6-DC12V-SH, 10A 125VAC, 20A 14VDC
RL1,RL2 Röle : JRC-19F 12VDC-2 ZS
Kalanı şemadan çıkartılabilir.
İlavetten çıkışta kontrol edilen büyük röle içinse oto elektrik malzmeesi satan bir yerden 12V 10A röle adında alabilirsiniz.
RL1,RL2 Röle : JRC-19F 12VDC-2 ZS
Hocam merhabalar bu röle yerine 1A 30VDC role buldum devre de 12v roleler yerine kullanmamda bir sakınca olur mu?
Rölenin extra bir özelliğini kullanmadım. eğer aynı şekilde ise uyar.
1 adet Ne 555
1adet 35v 220uf kondansatör
Çeyrek drenç kaç tane
NE 555 alttındaki sey ney
Hepsini Devre semasindan cikartabilirsin.
güzel uygulama. Teşekkürler. En kısa sürede yapacağım.