Fiber Optik – Füzyon Ekleme Yöntemi

Füzyon ekleme yöntemini açıklamadan önce aşağıdaki makaleyi okumanızı tavsiye ederim. Bu sayede füzyon ekleme esnasında kullanılan ekipmanları tanıyabilirsiniz.
Yazıda kullanacağım resimleri Fiber optik kabloyu sonlandırma esnasında çektim. İşlemlerin anlaşılması açısında büyük destek sağlayacaktır.
Ön bilgi amaçlı fiber optik kablonun kaplamalarını ve renk sıralamalarını inceleyelim.
Farklı tip fiberlerde kablo kaplamaları farklı olabilir. Ama temel olarak bakarsak Bir fiber kılın üzerinde Kaplama,Tüp ve Ceket vardır.
Eğer çok tüplü fiber optik kablo kullanılırsa yukarıda verdiğim renkler tekrarlanır ve tüp-kıl rengi şeklinde 12×12..x12 olur. Üreticilerin kullandığı renklerin sıralamalarında ufak tefek fark olabilir.
Bu kadar ön bilgiden sonra işlemlere geçebiliriz.
1- Fiber Optik Kablonun Kaplama (Cladding) kısmına kadar soyulması gerekmektedir. Bu işlem için uygun ekipmanları kullanmanızı tavsiye ederim. Aksi halde soyma işlemi çok başınızı ağrıtabilir.
2-Ek koruyucuyu ekleyeceğiniz kılın ucundan takın. Ark işleminden sonra fırın ile ek yerine erimesini sağlayacağız.
3- Kaplama kısmına kadar indiğinizde Kaplama kısmı renkli yada şeffaf olabilir. Sıyırma pensi ile kaplama kısmını soyabilirsiniz.
Soyma işlemi gerçekleştirdiğinizde aşağıdaki gibi kalıntılar kalacaktır.
4- Geri kalan atıkların temizlenmesini sağlamak amacı ile temizleme pedi, alkol ile ıslatılarak düzgünce temizlenir.
5- Fiber optik kesici (Cleaver) ile Füzyon makinesine koymadan önce düzgünce kesilmesi gerekmektedir. En önemli aşama bence burası eğer düzgün kesilmez ise düzgün ekleme işlemi yapılamaz. Aşağıda düzgün ve kötü kesimler gözükmektedir.
6-Kesilmiş olan fiber optik kılımızı düzgün şekilde Füzyon makinesine koyun. Eğer bir şekilde ucu herhangi bir yere değdirilirse ucu bozabilir.
Resimde de görüldüğü gibi koyulması gerekmektedir. Ne çok geride nede çok ileride kalmaması uygundur.
7- Cihazın kapağını kapatın ve ARC işlemi için ilgili tuşa basın.
Makine, fiber kıllarını hizalamakla işe başlayacaktır. Ekranda cihazın türüne göre tek yada çift yönden görüntüsü olabilir. Eğer bir sorun varsa görsel olarak görebilirsiniz. Bu esnada fiber kablonun türünü otomatik olarak kendisi tespit edecektir yada ayarlardan fiber optik türünü seçebilirsiniz.
Ark işlemi bittiğinde cihazınız size eklenmiş haldeki durumunu gösterecek ve ekteki kaybı size dB cinsinde sunacaktır.
8- Daha önce taktığımız ek koruyucuyu kaydırarak ekin ortasına gelecek şekilde yeni çekin.
Eki ortaladığınız zaman füzyon makinesinin fırın ünitesine koyun ve fırını çalıştırın.
Fırın ısındıkça ek koruyucu büzüşecek ve ekin zarar görmesini engelleyecektir. Dikkat edin fırından çıkan ek koruyucu sıcaktır. Direkt tutmamaya özen gösterin.
Fiber optik kılımızı eklediğimize göre ek kaseti yada ek kutusu içinde bulunan ek koruyucu yuvalarına takılması gerekmektedir. Bu işlemler her kıl için tekrarlanır ve tamamı eklenmiş olur.
Konu ile ilgili amatör olarak kısa bir video çekmiştim. Videoyu çekerken bana yardımcı olan Hamdi YÖRÜK arkadaşıma teşekkür ederim.
Aşağıda örnek amaçlı bazı sonlandırma resimleri ekliyorum.
Esen Kalın
Sercan TEK
Abi bu kadar ince olduğunu düşünmemiştim. reklamlarda kalın görüyorduk.
ama maalesef incedir. 🙂
Sercan Bey Merhaba,
Linkteki yöntem de ark kaynağı mı?
https://www.youtube.com/watch?v=vs5DMjg08Ng
Merhaba,
videoyu izledim. kaynak çeşidi ama ark kaynağı değil. Anladığım kadarıyla kaynaklama işlemini, ısı kaynağı ark ile değilde temassız olarak yapılıyor. Ark kaynağından daha verimli olduğu belli ama yaygınlaşması zaman alır gibi.
mekanik ekleme konusunda yazı yazmayı düşünüyormusunuz ?
hocam artık mekanik ek kullanılmıyor. füzyon ek yöntemi daha sağlıklı ve sorunsuz. Yani yazmayı düşünmüyorum.