Mikrotik – Ağda Disk Paylaşımı

Elinizin altında USB girişli bir Mikrotik cihazınız var ise herhangi bir USB depolama birimini bu yuvaya takarak SMB protokolü sayesinde ağda kullanıma açabilirsiniz. Aynı zamanda kullanıcı ve şifre tanımlayarak dosyalara erişen kişileri özelleştirip kontrol altında tutmanız mümkün.
SMB Prtokolü
SMB (Server Message Block); Türkçe karşılığı “Sunucu İleti Bloğu” olan, sunucu ve istemci arasındaki iletişimi sağlayan bir network protokolüdür. OSI modelinin Uygulama katmanında çalışan SMB, dosya paylaşımlarına erişmede, ağ, yazıcı ve çeşitli bağlantılarda kullanılır.
Ayrıntılı bilgi için : http://www.sistemciningunlugu.com/smb-server-message-block-ve-yenilikleri/
Denemelerimde 500 GB USB diski taktığımda ağda paylaşıma açabildim. Küçük dosyalarda gayet performanslı olsa da büyük boyutlu tek parça dosyaları(>4TB) atarken kesinti olduğunu gözlemledim.Buda Fat32 formatında olduğundan dolayı. Şuanda 8 GB flash bellek takıp kurulumunu anlatacağım. Her ne kadar dataların güvenliği tek diske bağlı kalsa da bu özellik sayesinde ofis gibi ufak yerlerde dosyalarınızı paylaşmanıza yardım olacaktır.
Elimdeki RB951Ui-2HnD modeli cihaza, Sandisk 8 GB flash belleği takarak gerekli ayarları yapacağız.
Öncelikle mikrotik cihazınızın versiyonu geri ise Bu adresten cihazınızı modeline göre “Extra packages” kısmından son versiyonu indirerek cihazınıza atın.
USB depolama birimini cihazın USB girişene takın. Fakat içerisinde önemli dosyalarınız var ise mutlaka alın. Mikrotik cihazınız depolama birimini formatlayacaktır. Formatlamadan devam edilebilsede okuma-yazma sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Eğer cihazınızda USB girişi olmayıp SD Kart girişi mevcutsa aynı işlemleri yapıp SD kartınızı paylaşıma açabilirsiniz. SMB protokolü ile yazıcılarında paylaştırıldığı bilinmekte fakat mikrotik üzerinde bu işlemi henüz denemedim.
Adım Adım gidecek olursak aşağıdaki işlemleri gerçekleştireceğiz.
USB yada SD kart donanımızı mikrotik cihazınıza takın.
USB donanımızı direkt takabileceğiniz gibi bir giriş bulunmayıp mini usb girişiniz varsa çevirici kablo ile bağlantı sağlayabilirsiniz.
Bazı mikrotik cihazlarda içerisini açmadan sd kart takılmamaktadır. gerekli bilgileri internet ortamından temin edebilirsiniz.
Depolama biriminin devreye alınması
Ayarları winbox kullanarak yapacağız. Winbox ile cihazınıza bağlandığınız da sol tarafta bulunan menüden “System->Disks” seçeneğini seçin.
Yukarıdaki gibi bir pencere açılacak. listeden depolama birimini seçin ve “Format Drive” seçeneğine tıklayın. Eğer izin vermiyorsa öncelikle “Eject Drive” seçeneği ile aygıtı kullanımdan çıkartıp tekrar deneyin.
Format ekranı geldiğinde gerekli alanları doldurun ve “Start” butonuna tıklayın.
Formatlama işlemi bittiğinde diskinize bir isim vermek için disk listesinden üzerine çift tıklayın. açılan pencerede “Name” kısmına ismi yazıp “OK” butonuna basın.
Bu işlemlerden sonra Winbox’tan “Files” menüsüne geçin ve aşağıdaki şekilde verdiğiniz isimle diskin buraya eklendiğini görün.
Dosya Paylaşım Ayarları
Diskimiz hazır olsa da kullanıma açmak için “SMB” protokolünü açmamız gerekmektedir. Bunun için IP->SMB menüsünden SMB Settings açın.
SMB Settings penceresinde bulunan “Enabled” tikini koyun ve Domain kısmına Çalışma grubunuzu yazın. Comment kısmına Kısa bir açıklama yazabilirsiniz. Hangi interfacelerden erişim kurulacağını seçebilirsiniz. Tavsiyem “all” seçeneği ile tüm bacaklardan erişimi sağlamak olacaktır.
Aynı zamanda şifresiz paylaşım yapmak isterseniz “Allow Guests” kısmında bulunan tik işaretini koyabilirsiniz.
Şimdi diskimizi paylaşıma açmak için paylaşım oluşturalım.
SMB Settings penceresinde bulunan “Shares” butonuna basın. Shares penceresinde bulunan “+” butonuna basın.
Name kısmına Paylaşım klasörünün adını, Directory kısmına Depolama biriminizin File liste gözüken adı ney ise onu yazın. Max Sessions kısmına aynı anda bağlanacak oturum sayısını belirtin.”OK” butonuna bastığınızda “Shares” penceresinde yeni oluşturduğunuz paylaşım gözükecektir.
Kullanıcı Oluşturma
“SMB Settings” penceresine geri dönün ve “Users” butonuna tıklayın. Karşınıza “Users” penceresi gelecek. Buradan “+” Butonu ile yeni kullanıcı ekleyin.
Name kısmında Kullanıcı adı, Password kısmında ise şifresini belirleyin. Eğer bu kullanıcının içerikte değişiklik yapmasını istemiyorsanız “Read Only” seçeneğine tik koyabilirsiniz. İşlem bitince “OK” tuşu ile kaydedin.
Eklediğiniz kullanıcı “Users” penceresinde gözükecektir.
Bundan sonra içeriğe erişmek için mikrotik cihazınızın ip adresi ve paylaşım adını yazmanız yeterlidir.
Windows kullanıyorsanız aşağıdaki işlemler ile erişim kurabilirsiniz.
Tamam Tuşuna basınca aşağıdaki şekilde kullanıcı adı ve şifre soracaktır.
Tanımladığınız Kullanıcı adı ve şifreyi yazıp “Kimlik bilgilerimi anımsa” derseniz sorunsuz şekilde içeriği görebilirsiniz.
Denemek için içerisine bir kaç pdf dosyası attım. Aynı şekilde sizde deneme yapabilirsiniz. Attığınız dosyaları Winbox içerisinde “File List” penceresinde görebilirsiniz.
Dilerseniz “Ağ diski” oluşturup erişim adresi ile bir disk eklemeniz mümkün. Aşağıdaki şekilde bir ağ diski eklerseniz toplam boyutunuda görmüş olacaksınız.
Esen Kalın
Sercan TEK
Cihazın usb portu yok ise takılabilir mi ?
Eklenebilir bir özellik mi onu merak ediyorum
Bildigim kadarıyla mikrotik öyle bir seçenek sunmuyor.Eğer donanımda varsa kullanabilirsiniz.