Netsafe – VGA Portu Yapımı

Vakti zamanında yerli güvenlik duvarı olarak lanse edilen Netsafe adında bir marka vardı. Bir çok yerde çalışmış olsa da maalesef tutunamadı. Bilmiyorum belki kabiliyetlerinde belkide pazarlamasında sıkıntı vardı. Sonuç olarak şuanda güncel olarak kullanılmıyor. Ama duyduğuma göre Hotspot cihazları kullanılmaya devam ediyor. Lisansınız bitince donanımı farklı amaçlar için kullanabilirsiniz. Bu yazının konusu olan donanım intel tabanlı atom işlemci olduğu için içerisine Mikrotik RouterOS yüklemek adına VGA portunu yapacağız.
Bir çok marka donanımı kendisi üretmez ve hazır alıp kullanılır. Güvenlik duvarı olarak kullanılacak bu cihazlara “Network Appliance” ismi verilir.
Birden fazla portu bulunan, düşük maliyetli bilgisayarlar olan bu cihazların içerisinde Ethernet Kartı, HDD ya da flash, x86-x64-ARM gibi popüler işlemciler, DDR2-DDR3-DDR4 gibi temel donanımlar bulunur.
Eğer intel tabanlı işlemci varsa içerisine windows bile kurulabilir. Hatta bu yazıda denemek amaçlı windows işletim sistemide kuracağım.
Öncelikle cihazın elime geçmesine vesile olan Murat Demirtaş abime teşekkür ederim. Kendisi donanımı bana Miktrotik RouterOS kurulması için getirdi. Console üzerinden birşeyler yapmaya çalıştım ama VGA portu olmadan maalesef yapamadım.
Cihazı biraz kurcalayınca içerisindeki bir etikette “CAD-0208” kodunu görünce internetten araştırdığımda “CAD-0208 User Manual“ buldum.
CAD-0208 User manuel indirmek için tıklayın.
Manualde J2 bağlantı konnektörü VGA olduğu ve hangi pinlerin hangi uçlar olduğu yazıyordu. Buna dayanarak aşağıdaki görseli hazırladım. Yalnız user manual de pin7 ve pin9 bağlantısını ters vermişler. başlangıçta çalıştıramadım ama deneme yanılma ile durumu anlayıp düzelttim.

Hazırlamış olduğum VGA bağlantı şemasında göre gerekli bağlantıları yapabilirsiniz. VGA portu olarak dişi 15 pinli VGA portu almanız yeterlidir. kablo olarak DT8 kabloyu soyup kullanabilirsiniz. Ben kablo uçlarını lehimleyerek yaptım. Sizde aynı yöntemle yapabilirsiniz.
Karışıklık olmaması için kablo renklerini şemadaki ile aynı seçtim. J2 soketini bulmak için PCB üzerindeki yazılara bakabilirsiniz. Manualde konumunu zaten vermiş.

Portu yaptıktan sonra cihazın ön tarafında VGA yuvası olduğunu fark ettim ve yapılan işin orjinal olması için oraya montajladım.

Montaj bitince aşağıdaki gibi bir görünüm ortaya çıktı.


İşlem tamamlanınca cihazdan görüntüyü aldım. Denemek için Windows 10 işletim sistemini kurmaya başladım. Düşük donanımlı olmasına rağmen gayet düzgün çalıştı.


Windows kurulumu bitince aşağıdaki görüntüyü aldım. Cihazın donanımsal bilgileri veriliyor.

Amacım Mikrotik RouterOS kurmak ama denemek için Windows 10 kurdum. Ufak bir cihaz olmasına rağmen çalışması beni tatmin etti. VGA port montajımız bitti ve sonraki yazımızda içerisine Mikrotik RouterOS x86 kurup çalıştırmayı göstereceğim.
Başka bir yazıda görüşmek üzere
Sercan TEK
elinize sağlık
bu cihazlar bir yerde satılıyor mu? biz nasıl temin edebiliriz. ?
yurtdışında belki satılıyordur ama Türkiye’de ancak 2.el platformlarında yada son kullanıcılarda çıkma olarak bulunabilir.